De Brandnetel, superfood van eigen bodem

brandnetel

Als er één plant is die bij iedereen bekend is, dan is het de brandnetel wel.
Maar, hoe bekend is de plant eigenlijk echt???
Voor de meeste mensen is de plant een last in de tuin of tijdens de wandeling.
Als je er tegenaan loopt wordt je hinderlijk geprikt, en de plant is ook niet echt mooi om te zien, geen mooie kleurige bloemen, niet echt mooi blad.
Toch heeft deze plant ons bijzonder veel te bieden. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het een echt superfood is. De meeste superfoods die in de winkel liggen komen uit verre landen en zijn ook best duur. Deze superfood-plant groeit bijna overal en is gratis te plukken.
De plant groeit vooral vaak op plekken waar menselijke verstoring is geweest, zoals afvalplaatsen, overbemeste stukken land, nabij tuinafval e.d. Hier zorgt de plant voor een transformatie van vuil naar schoon. En je zou kunnen zeggen dat de plant zo ook op ons kan werken.
De brandnetel heeft erg veel mineralen en vitaminen die ons helpen om ons lichaam te reinigen en te versterken. Daarom is het ook zo handig dat hij direct in het vroege voorjaar al boven de grond verschijnt. Je kunt je eigenlijk geen betere voorjaarsplant voorstellen dan de brandnetel. Hij stimuleert al je inwendige secreties, je bloed, je spijsvertering, je nieren etc. waardoor je weer verfrist het voorjaar in kunt stappen.
Ook de werking van de brandnetel op de gewrichten is al van oudsher bekend van brandnetel. Bij artritis en jicht e.d. kan kruid het goede diensten bewijzen.
Ook huid en haar varen wel bij een portie brandnetel. Vooral als je last hebt van huiduitslag, of van roos of haaruitval.
En mensen die last van hooikoorts hebben zouden ook baat kunnen hebben bij de anti-allergische eigenschappen van de brandnetel.
Kortom, een heel scala van reinigende en opbouwende eigenschappen heeft deze plant ons te bieden. Als we verder kunnen kijken dan zijn prikkels en zijn uiterlijk.
Dan wordt het een wonderschone plant die ons zoveel te bieden heeft, die op het juiste moment en op de juiste plek verschijnt om ons te helpen.
Let wel, bij alles geldt, met mate. Dat geldt zeker ook voor de brandnetel!
3 weken 3 x daags een kopje thee en dan weer een tijdje stoppen. Of af en toe in je voeding stoppen, zoals in een soep, gekookt als groente, in quiche of pizza, of ja: zelfs in een smoothie!
Probeer het maar eens!

Jaar van de Bodem: Save our Soils

2015 is uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Bodem, een wereldwijde campagne ter ondersteuning van bodemvruchtbaarheid en koolstofopslag in de bodem.
Een superbelangrijk initiatief vind ik, want de aarde is “de bodem onder ons bestaan”.
Een gezonde bodem is van levensbelang. Het is een cirkel: al ons voedsel komt uit de bodem, en een gezonde bodem geeft weer gezonde gewassen. Gezonde gewassen geven weer gezonde voeding die ons die stoffen kunnen geven die we nodig hebben.
Helaas is er tegenwoordig sprake van een sterke verarming van onze grond, een continue verlies van humus uit onze landbouwgrond. De bodem raakt steeds meer verslaafd aan kunstmest, planten afhankelijk van bestrijdingsmiddelen, en ons voedsel wordt steeds minder voedzaam, wat weer zijn neerslag heeft op ons mensen.
De bodem is onze basis, en een levend geheel, waar we voor moeten zorgen en moeten voeden, zodat zij ons dan weer kan voeden. SAVE our SOILS!
Op internet kun je meer informatie hierover vinden op: www.saveoursoils.com, en op www. down2earth.nu.

save our soils

Hoest, proest, herfst!

Het wordt weer kouder buiten. De blaadjes vallen van de bomen en de dikke jassen kunnen weer aan. We moeten ons weer aanpassen, aan de langzaam korter wordende dagen. We trekken ons weer terug in onze huizen, terug naar binnen, volgens het herhalende ritme van de natuur.
Ook de tijd van hoesten en proesten is weer aangebroken!
Hierbij een recept voor DIY tijm-hoestsnoepjes.
Makkelijk om te maken en erg lekker.

IMG_0639

tijm-hoestsnoepjes

Recept tijm-hoestsnoepjes:

Ingredienten:
kopje water
3 eetlepels gedroogde tijm
2 eetlepels rietsuiker
2 eetlepels honing
halve eetlepel kokosolie

Zet een kopje water op met 3 eetlepels gedroogde tijm, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten trekken. Giet vervolgens af door een zeefje. Je hebt nu ongeveer een half kopje sterk kruidenaftreksel over.
Doe dit vervolgens in een pan met een hele dikke bodem (b.v. gietijzeren pan).
Los hier vervolgens 2 eetlepels rietsuiker en 2 eetlepels honing in op, en een klein beetje kokosolie.
Kook dit vervolgens in op matig hoog vuur. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
Regelmatig roeren en erbij blijven! Het moet een stroperige massa worden.
Pas op, het is bloedheet!
Giet vervolgens in een vorm. Handig hiervoor zijn siliconen chocoladevormpjes.
Laat opstijven in de koelkast.

Dit recept is makkelijk aan te passen. Je kunt variëren met kruiden, doe er b.v. salie bij of rozemarijn.
Je kunt ook alleen honing gebruiken maar de consistentie wordt dan wel anders, maar het kan wel.
Als het niet genoeg opstijft gebruik dan meer suiker of honing!
Veel succes bij het uitproberen. Schrijf als je wilt je bevindingen hieronder!

Goudsbloem, een en al zonnekracht

IMG_9099

Iedereen kent ze wel, de feloranje goudsbloemen.
Met zijn kleur springt hij eruit in de border, brengt vrolijkheid en blijdschap voor wie het ziet.
Goudsbloemen “hebben” iets met de zon: ze volgen overdag met hun kopjes de loop van de zon, de bloemen gaan pas open als de zon er is, én ze brengen zon in ons hart.
Wat kunnen we ons nog meer wensen???

Goudsbloemen kun je gemakkelijk zaaien in de tuin, of in een pot. Ze zaaien zich gemakkelijk weer uit en bloeien ook nog eens heel lang, zodat je er ook lang plezier van kunt hebben.

Goudsbloem is van oudsher ook een belangrijke geneesplant. De plant kan ons op diverse terreinen behulpzaam zijn. Zijn belangrijkste werkterrein ligt op het vlak van de wondgenezing en zo kan Goudsbloem ons helpen bij tal van huidverwondingen.
Goudsbloem desinfecteert de wond, bevordert de wondgenezing, en is bloedstelpend.
Een potje goudsbloemzalf in huis is eigenlijk onontbeerlijk!
Ook inwendig heeft de plant een zuiverende werking, bijvoorbeeld bij ontstekingen. Goudsbloem kan ons weer nieuwe kracht en vitaliteit schenken.

Wil je ook een pot zelfgemaakte goudsbloemzalf, kom dan naar de workshop over Goudsbloem en maak je eigen zalf. In de Agenda kun je lezen wanneer er weer een workshop is.

IMG_0558

 

Ha, de framboos!

Ha, heerlijk, Framboos!

Ze zijn er weer: de frambozen!
Niets is zo lekker als een framboos wat mij betreft en elk jaar is het weer een genot om ze van de struiken te snoepen. De framboos is bovendien erg gezond, er zitten veel vitamines en mineralen in, waaronder veel vitamine C. Ook zitten er in framboos veel antioxidanten, belangrijke stoffen die de vrije radicalen die in ons lijf voorkomen kunnen elimineren.
Van de vruchten is een heerlijke jam te maken.
Hier een recept voor een jam met weinig suiker, waarbij Marmello nr. 2 gebruikt wordt ( dit is een biologisch poeder om jam mee te maken).
Pluk een pond frambozen en kijk ze goed na op beestjes, was ze hierna en zet ze dan op met een klein laagje water. Zachtjes even laten pruttelen, af en toe roeren.
Roer ondertussen een half zakje Marmello met ongeveer 100 gram kokosbloesemsuiker.
Voeg dit toe aan de warme vruchtenmassa. Breng volop aan de kook, ondertussen continu roeren.
Laat de jam 1 minuut borrelend doorkoken en haal de pan van het vuur.
Giet in goed schoongemaakte potten en klaar is je zelfgemaakte frambozenjam.

Naast de heerlijke vruchten heeft de framboos ons nog meer te bieden.
Zo hebben ook de bladeren een geneeskrachtige werking.
Door de samentrekkende werking is het een goed middel bij diarree, zweertjes in de mond en bloedend tandvlees. Ook is het een prima gorgeldrank bij een pijnlijke keel of mond.
Framboos is bovendien een echt vrouwenkruid, bij allerlei typische vrouwenklachten te gebruiken. Zoals bij PMS en menstruatiestoornissen. En al van oudsher werd de thee gebruikt tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken.
Men kan de bladeren verzamelen gedurende het hele groeiseizoen, drogen in een goed geventileerde en donkere ruimte.

framboos

framboos

 

Madeliefje- klein maar dapper

Van sommige planten is alom bekend dat ze geneeskracht hebben. Van andere planten is de geneeskracht veel onbekender, zoals bijvoorbeeld van het Madeliefje.

madeliefje

Madeliefje

Iedereen kent het plantje natuurlijk wel, maar we lopen er heel makkelijk aan voorbij, of beter gezegd, overheen.
Toch bezit het kleine plantje wel degelijk geneeskracht. Al in de 15e eeuw werd het kruid gebruikt als heelkruid. Zo werden er wonden mee behandelt, verstuikingen en kneuzingen mee verzorgt en bij nog tal van andere klachten werd Madeliefje gebruikt.
Madeliefje oogt klein en kwetsbaar maar is juist erg taai, ze kan in bijna alle klimaten van Europa leven. Ze kan tegen hitte en tegen extreme kou. Door niets laat ze zich uit de weg brengen.

Als je het bloempje afmaait of plat trapt komt ze de volgende dag gewoon weer omhoog, of er niets gebeurt is. En dit houdt ze maar vol, elke keer weer opnieuw. In de homeopathie wordt dit beeld gebruikt bij mensen die al te lang “over zich heen hebben laten lopen”. Mensen die al veel pijnlijks over zich heen hebben laten gaan en die van zichzelf sterk moeten zijn en niet mogen zeuren. Het homeopatisch geneesmiddel gemaakt van Madeliefje kan in dit geval helpen om weer rekening te gaan houden met de eigen gevoelens, niet meer over de grenzen te laten gaan en ruimte voor zichzelf gaan innemen.
Ook in de kruidengeneeskunde wordt tegenwoordig nog dankbaar gebruikt gemaakt van Madeliefje. Het werkt o.a. bij huidklachten (kneuzingen, blauwe plekken, huiduitslag) en bij spieraandoeningen. Het zorgt ervoor dat spieren beter worden doorbloed en afvalstoffen worden afgevoerd, en is verzachtend en ontstekingremmend.

We kunnen heel simpel genieten van al het goeds dat Madeliefje ons te brengen heeft door het toe te voegen aan ons eten!
Zo kunnen zowel de bloempjes als de blaadjes gegeten worden. Je kunt beiden bijvoorbeeld toevoegen aan een salade. Gezond, lekker en staat erg leuk!

IMG_0270

 

Walking on the Wild Side

Zo in het voorjaar is het de perfecte tijd om je kruidenblik ietwat te verbreden naar buiten-je-eigen-tuin.

Niks is zo leuk als op kruiden-jacht gaan langs velden en wegen, in bos of duin. Nou ja overal waar wat natuur is.

Ik speur al in het vroege voorjaar naar de eerste brandneteltopjes. Daar is zoveel heerlijks mee te maken! En ook nog eens supergezond en gratis ook.

Ook de paardenbloemblaadjes en bloempjes kunnen me bekoren. Ook deze vinden hun weg in velerlei recepten.

Weegbree, hondsdraf, look-zonder-look, veldkers, noem ze maar op.

Allemaal in het wild te vinden.

Ze wachten er gewoon op om geplukt te worden en mooie gerechten mee te bereiden.

Een cadeautje van de natuur zeg maar.

En ik zeg: dank je wel!

oogstmandje

Recept wild soepje:

Spoel eerst de brandnetels onder kokend water af, dan prikken ze niet meer.

Snij vervolgens de geplukte kruiden (brandnetels, weegbree, hondsdraf, paardebloemblad, zevenblad, herderstasje, madeliefje, duizendblad- net wat je gevonden hebt) in kleine stukjes.

Snipper een uitje fijn en bak in kokosolie of olijfolie goudbruin.

Doe er een biologisch bouillonblokje bij en wat water.

Voeg vervolgens de kruiden eraan toe.

Kook heel zachtjes een minuutje of 10 en je hebt een heerlijk gezond soepje, zelf geplukt!

Kruid-en-kracht

Als ik iets een krachtige plant vind dan is het wel de Smeerwortel (Symphytum officinale).

Zo onbekend nog voor veel mensen, en voor mij bijna onmisbaar.

Alhoewel de plant er prachtig uitziet, met zijn iets neerhangend kopjes, zit zijn kracht vooral onder de grond.
Smeerwortel
In de grond boort zich diep een grote lange penwortel.

Als je de plant probeert te verwijderen en je laat een stukje wortel zitten groeit er direct weer een nieuwe plant. Hieraan zie je al zijn grote regeneratieve vermogen.

Je ziet ze vaak staan in vochtige bermen staan, let er maar eens op.

In tuinen zie je hem niet zo vaak staan, het is meer een “wilde” plant.

Maar in de tuin van de groene aarde neemt hij een belangrijke plaats in.

Hij claimt wel veel ruimte maar dat mag ook voor een plant die zoveel geeft vind ik.

Vroeg in het voorjaar steekt hij al snel met zijn uitlopers de grond uit.

Dat is dan ook het tijdstip dat de wortel het geneeskrachtigst is en ik de wortel ga oogsten.
Smeerwortel
Hiervan bereidt ik een geneeskrachtige zalf.

Aan de naam van een plant kun je vaak al zien wat een belangrijke eigenschap is van een plant, en zo ook bij Symphytum: sumphuo in het Grieks betekent verenigen/samengroeien. Want de plant is zo krachtig dat er van oudsher wordt gezegd dat ze beenbreuken en wondranden weer aaneen doet groeien. Als dat niet krachtig is!!!

Ook klachten als spierpijn, reumatische klachten, en slechtgenezende wonden kunnen baat hebben bij deze plant.

Al snel wordt de plant groter en groter en laat ons genieten van zijn prachtige kleuren.

Vind je het ook leuk om je eigen smeerwortelzalf te bereiden kom dan eens naar de workshop die ik geef over deze plant.

Want niks is zo leuk als er zelf mee aan de gang gaan, toch?