Aromatherapie

Aromatherapie is een vorm van natuurlijk genezen die therapeutisch gebruik maakt van etherische oliën uit aromatische kruiden. Deze etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd) zijn de geur van een plant. Ze worden via een speciale destillatiemethode uit de plant gehaald.

Het gebruik van essentiële oliën is al heel oud. De oudste geschreven documenten zijn van ongeveer 2000 jaar voor Christus en komen uit China. Maar al veel eerder verbrandde men planten en hun rook werd niet alleen gebruikt om lekker te ruiken maar ook omdat het zo’n grote invloed had op de mens. Men werd er bijvoorbeeld opgewekt of juist ontspannen door.
Aromatherapie richt zich op het toepassen van essentiële oliën om de gezondheid te bevorderen of te onderhouden en om genezingsprocessen te ondersteunen of aan te vullen.
Er wordt veelal gebruikt gemaakt van de ontsmettende, genezende en evenwicht brengende eigenschappen van de essentiële oliën.
Essentiële oliën kun je toepassen via verstuiven of verdampen van de olie. Ook kun je de essentiële olie oplossen in een drager (b.v. gewone olie) en zo op de huid te smeren, waardoor de geneeskracht via de huid binnenkomt.

Een veelgebruikte essentiële olie is bijvoorbeeld lavendelolie dat gebruikt kan worden bij (in)slaapproblemen vanwege de ontspannende werking.

“Je kunt een geur ervaren,
Je kunt haar niet aanraken,
Maar wel erdoor geraakt worden.

Geur is de geest van de bloem die blijft.”
Inayat Khan