Hondsdraf, onopvallend in de schaduw

Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een klein plantje dat graag in de schaduw groeit, in lichtvochtige grond. Ze kruipen als het ware over de grond en kunnen heel snel een groot stuk tuin innemen. Een goede bodembedekker dus.

Het plantje bloeit met prachtige paarse/blauwe bloemaartjes, van maart tot juni, soms ook langer. Het is dus echt een voorjaarskruid. Bijen zijn er ook dol op.

Voorjaarskruiden hebben veelal een reinigende en opbouwende en versterkende werking. Ze bezitten stoffen die je lichaam kunnen helpen om afvalstoffen af te voeren. Na de winter, als we toch wat meer vette spijzen op het menu hebben staan en wat minder in beweging zijn, is dat een goede zaak. Ook zitten de voorjaarskruiden boordevol met waardevolle vitaminen en mineralen.

Ook voor hondsdraf geldt dat en we kunnen de blaadjes heel goed aan ons menu toevoegen in het voorjaar, bijvoorbeeld in een voorjaarssalade. Het blaadje smaakt ietwat bitter, dus niet te veel van gebruiken anders kan het te veel overheersen.

De bladeren zijn het smakelijkst van april-juni. Het blad is ook lekker in hartige gerechten, als soep, sauzen, pesto en omelet.

De bloemetjes van hondsdraf kun je ook gebruiken en zijn lekker en decoratief in b.v. kruidenboter.

Verder werkt Hondsdraf vooral op de luchtwegen, door de slijmoplossende en zuiverende werking. Ik heb wel eens ergens gelezen dat ze het de “tijm van het noorden” noemen. Tijm werkt immers ook op die manier.

Je kunt van Hondsdraf thee zetten bij verkoudheidsklachten; vooral als er slijm vastzit in de luchtwegen kan het behulpzaam zijn.

Ook bij nerveuze klachten en spanningen kan het kruid behulpzaam zijn, vooral als er sprake is van teveel indrukken die onrustig maken. Hiervoor kun je de hondsdraf tinctuur inzetten.

Al met al heeft dit kleine onopvallende plantje heel wat te bieden. En verdient zeker een plekje in de tuin.

 

Meidoorn, krachtig en standvastig

Meidoorn, een prachtige struik/kleine boom uit de Rozenfamilie. Je kunt haar aantreffen in bosranden, heggen en struikgewas. De mooie witte of wit/roze bloempjes, die in mei bloeien, zijn een lust voor het oog!

De meidoorn wordt al sinds de oudheid gezien als een boom met bijzondere krachten. Het is een heilige boom die gerespecteerd is en beschermd en gebruikt werd door de eeuwen heen.
In vele tradities en rituelen werd de meidoorn gebruikt. Meidoorn stond symbool voor bescherming, werd gebruikt tegen negatieve invloeden of ongeluk en werd ingezet om liefde, vruchtbaarheid en voorspoed te bewerkstelligen. Zo is de meidoorn bijvoorbeeld verbonden geweest met vruchtbaarheidsrituelen als symbool voor vernieuwing van de natuur.

Meidoorn is een struik met een bijzondere verschijning; elk seizoen ziet ze er weer anders uit en heeft dan weer andere giften voor ons.
In het voorjaar komen de prachtige witte bloemen tevoorschijn, en de gelobde bladeren. Later in het jaar verschijnen de rode bessen.

Meidoorn is niet zomaar een struik, ze is een bijzonder krachtige verschijning!
Je kunt niet gauw om haar heen. Als je haar nadert zul je op moeten passen voor haar scherpe stekels. Ze bakert duidelijk haar grenzen af, tot hier en niet verder.

Al vroeg in de geschiedenis werd de meidoorn ook in de kruidengeneeskunde toegepast. Zowel de bloemen, het blad als de bessen zijn in te zetten voor hun geneeskrachtige werking.
De werking ligt met name op het gebied van het hart en dan in brede zin, zowel op het fysieke hart als op het energetische hart.
Het is zelfs 1 van de belangrijkste planten die op het hart werken!

Op fysiek vlak ondersteunt en versterkt meidoorn de hartspier, reguleert de bloeddruk, verbetert de doorbloeding van het hart, en kalmeert bij nerveuze aandoeningen van het hart. Ook heeft ze een rustgevende werking op het zenuwstelsel, en werkt hierdoor kalmerend bij b.v. hyperventilatie of slapeloosheid.

Op energetisch vlak heelt, opent en beschermt ze het energetisch hart.
Ze laat zien: kun je bij jezelf blijven?, hoe is het met je eigen grenzen gesteld? Baken je die ook af of laat je iedereen over je grenzen komen. En wat doet dat dan met jou?
Haar witte mooie bloempjes laten ook zachtheid zien, haar stevige grenzen gaan samen met zachtheid. Hiermee herinnert ze ons eraan dat we open kunnen blijven, dat we een open hart kunnen houden.  Dat we ons hart niet hoeven te verschansen. Blijf je daar trouw aan je ware ik? Ben je jezelf, sta je krachtig voor wie je werkelijk bent?

Ook wordt Meidoorn vaak gebruikt als ondersteuning bij verdriet.

Zoveel prachtige wijsheid en genezing die de meidoorn ons kan geven. Werkelijk een prachtige boom. Krachtig in haar verschijning, en een krachtig hart-medicijn voor ons mensen. Een ware gift.

 

Herfsttaart met appel, walnoot, honing en tijm

In deze koude tijden is het heerlijk om je even terug te trekken met een lekkere kop thee en een gezond stukje lekkers. Dit recept is voor een taart vol met appels, walnoten, honing, en met tijm.
Tijm is een heerlijk kruid dat goed past in deze taart. Tijm werkt ook ontsmettend en antiseptisch op de luchtwegen dus prima voor herfstige tijden.

Ingrediënten:
100 gram havermeel
50 gram boekweitmeel
120 gram speltbloem
80 gram boter
70 gram olijfolie
1 ei
6 eetlepels ahornsiroop
50 gram gehakte walnoten
4 appels
beetje citroensap
3 theelepels kaneel/ of koekkruiden
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
paar eetlepels honing
paar eetlepels tijm (gedroogd of vers)
handje rozijnen
melk

Verwarm de oven op 180 graden. Vet een springvorm in, of gebruik bakpapaier.

Mix in een kom de boter los en voeg erna de olijfolie, ahornsiroop, ei, citroensap toe en mix goed door elkaar.
Doe in een andere kom de meel, kaneel, bakpoeder, 2 appels in kleine stukjes gesneden, walnoten, rozijnen, tijm, zout, honing, en roer goed door elkaar.

Schep dan beide mengsels bij elkaar in. Doe er vervolgens nog wat melk bij, het mengsel moet smeuig zijn. Giet in de springvorm en versier mooi met wat partjes appel (duw deze wat in het deeg), en doe er tot slot wat tijm overheen en nog wat honing.

Bak in ongeveer 40 minuten gaar.

Winterse cake met dadels, cranberries en verwarmende kruiden

Een heerlijke cake gaat er altijd wel in. Deze cake zit vol met dadels, noten, cranberries en heerlijk verwarmende winterse kruiden.

Hij is ook nog eens makkelijk te maken dus wat wil je nog meer.

Benodigdheden:

150 gram dadels, in stukjes gesneden

100 gram cranberries

1.5 theelepel baksoda

50 gram roomboter

250 ml kokend water

 

120 gram speltbloem

80 gram boekweitmeel

1 theelepel bakpoeder

Zout

Specerijen: gemberpoeder, kaneel, kruidnagelpoeder, kardemon, van elk 1-2 theelepels

 

100 gram noten (mix bakje)- in stukje gesneden

2 eieren

4-5 eetlepels ahornsiroop

ev. 6 eetlepels havermuesli of havervlokken voor een steviger bite.

 

Hoe maak je de cake:

Verwarm eerst de oven voor op 175 graden.

Doe in een kom de in stukjes gesneden dadels, de cranberries, de boter en de baksoda en voeg het kokende water toe. Laat dit ongeveer een kwartiertje staan, de boter smelt dan en de dadels en cranberries worden lekker zacht.

Doe in een andere kom de speltbloem, boekweitmeel, bakpoeder, zout, en alle specerijen. Even goed roeren.

Als het kwartier voorbij is kun je nu de notenstukjes, eieren (losgeklopt), ahornsiroop en ev de havermuesli door het dadel/cranberriemengsel roeren.

Voeg nu langzaam de bloem toe en roer goed, totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn.

Doe tenslotte het mengsel in een cakeblik dat bekleed is met bakpapier.

Bak ongeveer 60 minuten in de oven.

Het is handig om de laatste 10 minuten een stukje folie bovenop te leggen zodat de cranberries niet verbranden.

 

Eet smakelijk!

 

Kruidige Pompoencupcakes

Deze heerlijke herfsttraktatie past prima bij een pompoensoep of een andere soep, of als hartig hapje tussendoor. De speculaaskruiden geven een lekkere smaak en heerlijke geur aan de cupcakes.

Benodigdheden:

340 gram pulp van pompoen (ongeveer een halve niet al te grote pompoen)

100 gram amandelmeel

30 gram rijstmeel

50 ml. olijfolie

2 eieren

Scheut ahornsiroop naar smaak

Pompoenpitten en/of pecannoten

2 theelepels bakpoeder

½ theelepels vanillepoeder

Snufje zout

Eetlepel speculaaskruiden (van Kruidenhuis Het Blauwe Huis bijvoorbeeld daar zit in: kaneel, foelie, nootmuskaat, steranijs, kruidnagel, cardamom, anijs en koriander).

Hoe maak je het:

Verwarm je oven voor op 175 graden.
Snij de pompoen in kleine stukjes en doe ze in pan met een beetje water. Kook ongeveer 10 minuten, tot de stukjes zacht zijn. Je kunt de pompoen dan prakken en dan heb je je pulp.

Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een schaal en roer goed. Voeg dan de natte ingrediënten in een andere schaal bij elkaar en roer goed.

Voeg dan beiden bij elkaar, goed roeren. Spatel dan het deeg in papieren cupcake-bakjes. Versier met pompoenpitten en/of pecannoten.

Bak ongeveer 25 minuten in de oven. Steek er een mes in om te zien of het deeg niet meer kleeft.

Laat afkoelen en geniet van deze heerlijke herfsttraktatie!

Lavendel Kwarktaartje met banaan

Een heerlijk verwen minitaartje.

Nodig een springvorm; ik gebruikte een springvorm met doorsnede 17 cm.

bodem: handvol walnoten en handvol dadels blenderen, en dan met een vork aandrukken in de bodem van de springvorm.

vulling: 250 gram biologische kwark

ev. nog flinke scheut biologische slagroom

1 grote of 2 kleinere bananen

1-2 koffielepels arrowroot (je kunt ook gelatine gebruiken als je dit wilt)

ev. een paar eetlepels moestuin-aardbeienjam

paar bloemetjes van lavendel

Mix de kwark met de slagroom, doe ev. nog wat aardbeienjam erdoorheen om een wat zoetere smaak te krijgen, en doe er tenslotte nog een paar losgemaakte bloemetjes van lavendel bij.

Doe de banaan in een pannetje en verwarm een beetje. Maak de arrowroot aan met een beetje water en doe dat dan bij de warme banaan. Laat het een paar minuten op het fornuis opstijven. Doe het mengsel vervolgens bij het kwark/slagroom mengsel. Mix dit door elkaar.

Schep het mengsel bovenop de bodem en laat 4 uur opstijven in de koelkast.

Daarna versier je de taart naar wens. Kies leuke eetbare bloemetjes uit, zoals hier lavendel en komkommerkruid.

Geniet ervan!!!

Voorjaars-bossoep

Een heel fijn en makkelijk zelf te maken voorjaarssoepje dit keer. Verzamel de ingrediënten op een schone plek in de natuur.
Laat me hieronder zeker weten hoe je het vond!

Benodigheden:
1 ui,
1 zoete aardappel,
paar handen voorjaarskruiden (ik had een paar handen brandnetel, beetje paardenbloemblad, paar stengels hondsdraf, 2 stengels kleefkruid, 1 blad zuring, 2 blaadjes duizendblad, paar blaadjes roomse kervel, blad van lavas/maggiplant)
zout/peper
madeliefjes ter versiering

Hoe ga je te werk:
Het is handig om je oogst eerst even neer te leggen zodat insekten e.d. er uit kunnen kruipen.
Snij de kruiden dan in kleine stukjes. De brandnetel kun je het best even in een vergiet doen en met heet water overgieten zodat de prik er af gaat.
Snij dan de ui in kleine stukjes en fruit in een pan met een beetje olijfolie.
Snij de zoete aardappel in kleine stukjes en doe die er na een minuutje bij. Even roerbakken.
Doe er dan een liter kokend water bij.
Doe hier de gewassen, in kleine stukjes gesneden voorjaarskruiden doorheen. Een blaadje lavas erbij is heerlijk voor het aroma. Kook de soep vervolgens ongeveer 10 minuten.
Blender dan de soep, en voeg nog wat zout en peper naar smaak toe.
Versier met een eetbaar bloemetje van madeliefje.
Lekker eten!

 

Kamille, kruid voor geborgenheid

Kamille (Matricaria chamomilla)

Kamille is voor mij een heel belangrijke geneeskrachtige plant, de kracht en zachtheid die de plant kan geven voel ik bij Kamille altijd sterk. Dat is niet altijd zo geweest, vroeger vond ik Kamille thee absoluut niet lekker, de smaak en geur vond ik bepaald niet fijn.
Maar dat is inmiddels dus verandert. Dat hangt zeker ook samen met het zelf telen van de plant. Zo maak je het hele groeiseizoen van de plant mee en bent er “dichtbij”.
Bovendien weet je wat voor kwaliteit je hebt.

Kamille bloeit altijd al vroeg in mei in de kruidentuin. Met haar fleurige uiterlijk is de plant een welkome verschijning na de lange wintermaanden. Ik verheug me er dan ook altijd erg op.
Kamille heeft een enorme groeikracht in zich en ze zaait zichzelf dan ook rijkelijk uit. In deze vroege lentetijd zijn dan ook hele stukken tuin geel/wit van de Kamille.

Kamille heeft een heel indringende specifieke geur, die door sommige mensen als appel-geur wordt omschreven. Of dat zo is laat ik in het midden maar Kamille heeft hier in elk geval haar naam aan te danken: Chamomilla is afgeleid van de Griekse woorden Chamos (grond) en Melos (appel), grondappel dus.

Sommige kruiden hebben een geneeskrachtige werking op 1 specifiek orgaan of werking bij een bepaalde ziekte. Kamille daarentegen is een plant met een hele brede geneeskrachtige werking. Al door de eeuwen heen (!) heeft deze plant hulp geboden bij een groot scala aan ongemakken.  
Tegenwoordig wordt Kamille nog steeds veel gebruikt o.a. bij maag- en darmsstoornissen, hoofdpijn, slapeloosheid, stress, bij infecties als griep en verkoudheden en bij menstruatiekrampen.

Kamille heeft een ontspannende en rustgevende werking. Het kruid kalmeert en verzacht.
Het is een kruid dat als het ware een omhullende geborgenheid biedt, een koesterende zachtheid die zowel krachtig is als zacht.

Die zachte omhulling die het kruid ons kan bieden lijkt wel wat op moederlijke zorg. En grappig genoeg zit in de naamgeving van de plant ook het woord Moeder:
de naam “Matricaria” is nl. afgeleid van Mater (moeder) en betekent moeder, en Caria (zorg): dus zorg voor moeders. Dit duidt op de toepassingen bij vrouwenklachten. 
Voor mij heeft Mater ook te maken met de moederlijke zorg van de plant, de zachte omhulling die het kruid ons kan bieden.

Ook voor kinderen is dit kruid zeer geschikt, en Kamille olie bijvoorbeeld kan goede dingen doen voor krampende babybuikjes.

Kamille, een belangrijk kruid dus om in onze tuin te zaaien en te genieten van haar prachtige en krachtige bloei.

 

Recept Kamille-duumkes

Dit is een heerlijk recept voor mini- koekjes, met een knipoog naar de bekende Friese Duumkes.

Ingrediënten:

100 gram meel (meestal doe ik een mix van 2 meelsoorten, bijvoorbeeld 50 gram kikkererwtmeel en 50 gram rijstmeel of 50 gram speltmeel en 50 gram rijstmeel, net wat je in huis hebt en lekker vindt)

2 eetlepels rauwe honing

60 gram koude boter

Lepel koud water

Een halve theelepel bakpoeder

1 – 2 eetlepels anijszaadjes

3 eetlepels kamillebloempjes (gedroogd of vers)

Verwarm de oven voor op ongeveer 170 graden. Mix dan in een kom het meel, zout, bakpoeder, en kruiden. Doe er dan de in stukjes gehakte koude boter door en de honing en kneed met je handen door tot het een samenhangend deeg wordt. Voeg ev. nog een eetlepel koud water toe.

Deel dan het deeg in tweeën en draai van elk stuk een worst van ongeveer 15 cm lang.

Snij vervolgens plakjes van ongeveer een centimeter van de deegworsten.

Doe nog wat kruidige versiering op de bovenkant en bak de koekjes klaar in ongeveer 12 minuten. Laat afkoelen. Hoe langer je wacht met opeten hoe beter de smaken erin kunnen trekken. (Maar hé, wie kan er nu wachten???)

Dit recept leent zich ook erg makkelijk om andere kruiden te gebruiken, denk bijvoorbeeld eens aan rozen-vanillekoekjes, tijm-hazelnootkoekjes, citroenverbenakoekjes met geraspte citroenschil. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Geniet ze!

 

Pesto, pesto, Kruiden-pesto!!!

Ik ben gek op pesto, lekker als dip op een toastje of geroosterd broodje, bij vlees of vis, bij salades en groentes, pasta, zelfs op soepen is pesto heerlijk.

Nou vind ik een goede biologische pesto best wel duur, dus waarom niet zelf maken? Met kruiden uit je eigen tuin. Smaakt ook nog eens veel lekkerder en puurder dan een gekochte versie. Er zijn heel veel mogelijkheden om pesto van te maken en dit blogje is dan ook lang niet compleet, maar een aanzetje tot het maken van je zelfgemaakte pesto uit eigen tuin.

Pesto is een van de bekendste sauzen uit Italië. Het is een groene en koude saus die traditioneel gemaakt wordt van gemalen basilicum bladeren, knoflook, parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie.

Deze ingrediënten werden in een vijzel gestampt, fijngewreven. Het werkwoord is pestare en pesto betekent letterlijk ‘ik stamp’. Zo is de term ‘pesto’ ontstaan.
Dit gerecht wordt dus oorspronkelijk gemaakt met basilicum, maar je kunt van heel veel andere (voorjaars)-kruiden pesto maken!

Een pesto is opgebouwd uit een deel kruid, een deel olie, een deel noten en geraspte kaas.
Je kunt aan al deze onderdelen zelf een eigen invulling geven, dus een ander kruid, een andere soort olie (zonnebloemolie, pompoenpitolie, avocado-olie etc.)  een andere notensoort (amandelen, zonnebloempitten, walnoten b.v.) en een andere soort kaas (zachte geitenkaasjes mmmmm). Op die manier kun je je eigen unieke pesto samenstellen.

Vooral voorjaarskruiden lenen zich erg voor pesto, wat dacht je bijvoorbeeld van Zevenbladpesto, Muurpesto, Brandnetelpesto, Paardenbloempesto om maar een paar te noemen??????

Voorjaarskruiden zijn namelijk een belangrijke bron van vitaminen en mineralen en via je kruiden-pesto kun je dus heel gemakkelijk hier wat van binnen krijgen. Belangrijk hierbij is dat een pesto niet hoeft te koken waardoor er geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Pesto’s passen ook goed bij de wat lichtere lente- en zomerse maaltijden, zoals een salade of een zomers soepje.

Ik zet hieronder een paar ideeën op een rijtje die ik tegengekomen ben op mijn pesto-zoektocht:

Daslookpesto

Brandnetelpesto (!)

Muur-pesto

Peterseliepesto

Wilde Rucolapesto

Paardenbloempesto

Kleine veldkerspesto

Zuringpesto

Zevenbladpesto

Korianderpesto

Rozemarijnpesto

Citroenmelissepesto

Look-zonder-lookpesto

Kervelpesto

Ook bepaalde groene groentes lenen zich voor pesto, bijvoorbeeld:

Radijsloofpesto

Broccoli-amandelpesto

Spinaziepesto

Winterposteleinpesto met walnoten

Palmkoolpesto

De variaties zijn letterlijk oneindig. Daarom is dit bij uitstek een gerecht om je eigen creativiteit in te zetten en lekker te experimenteren. Let er wel op dat sommige kruiden best pittig zijn en je er niet te veel van hoeft.

Als laatste een recept voor Groene Kruiden Pesto, waarbij verschillende kruiden tegelijk in de pesto gedaan worden.

Groene Kruiden-pesto

Ingrediënten voor de kruidenpesto:

2 handjes kruiden (zie lijst hierboven voor inspiratie) gewassen en gedroogd

half kopje olijfolie

1 teentje knoflook

Kwart/half kopje noten

Kwart/half kopje geraspte kaas

Ev. scheutje azijn of balsamicoazijn

Zout/peper

Knip of pluk diverse kruidensoorten en was en droog ze.  Snij ze in kleine stukjes en doe ze in een blender. Doe de rest van de ingrediënten in de blender- kom. Pureer tot je een lekker smeuiige massa krijgt. Voeg eventueel wat olijfolie bij tot je de gewenste consistentie hebt bereikte.
Voeg naar smaak wat keltisch zeezout en peper toe. Proef of de pesto zo naar wens is, eventueel kun je nog wat kaas, noten of olie toevoegen. Voeg eventueel nog een scheutje citroensap of balsamicoazijn naar smaak toe.

Geniet van je heerlijke zelfgemaakte pesto!

Winterse Cranberry-repen met Salie

Recept: winterse cranberry-repen met salie
Deze repen zijn een gezond en lekker tussendoortje. Je hoeft ze niet te bakken dus snel klaar! Salie is een heerlijk kruid als toevoeging voor winterse gerechten, het heeft een anti-septische werking dus dat is mooi meegenomen!


ingrediënten:
150 gr. santen (creamed coconut) biologisch
100 gr. gedroogde vijgen in stukjes gesneden
100 gram gehakte notenmix
70 gram pompoenpitten
30 gram sesamzaad
50 gram gedroogde cranberry’s
4 blaadjes salie, vers (in kleine stukjes gesneden) of gedroogd.

Smelt de santen door ze au-bain-marie in een bakje water te verwarmen. Meng ondertussen de overige ingrediënten in een kom door elkaar. Roer er de gesmolten santen doorheen en doe dan in een bakvorm die bekleed is met bakpapier. Druk met de achterkant van een lepel de massa stevig aan tot de bovenkant mooi glad is. Versier met cranberries en salieblaadjes. Zet 2 uur in de koelkast om op te stijven. Snij repen en verpak ze ev. in bakpapier. Bewaar in de koelkast.