Hondsdraf, onopvallend in de schaduw

Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een klein plantje dat graag in de schaduw groeit, in lichtvochtige grond. Ze kruipen als het ware over de grond en kunnen heel snel een groot stuk tuin innemen. Een goede bodembedekker dus.

Het plantje bloeit met prachtige paarse/blauwe bloemaartjes, van maart tot juni, soms ook langer. Het is dus echt een voorjaarskruid. Bijen zijn er ook dol op.

Voorjaarskruiden hebben veelal een reinigende en opbouwende en versterkende werking. Ze bezitten stoffen die je lichaam kunnen helpen om afvalstoffen af te voeren. Na de winter, als we toch wat meer vette spijzen op het menu hebben staan en wat minder in beweging zijn, is dat een goede zaak. Ook zitten de voorjaarskruiden boordevol met waardevolle vitaminen en mineralen.

Ook voor hondsdraf geldt dat en we kunnen de blaadjes heel goed aan ons menu toevoegen in het voorjaar, bijvoorbeeld in een voorjaarssalade. Het blaadje smaakt ietwat bitter, dus niet te veel van gebruiken anders kan het te veel overheersen.

De bladeren zijn het smakelijkst van april-juni. Het blad is ook lekker in hartige gerechten, als soep, sauzen, pesto en omelet.

De bloemetjes van hondsdraf kun je ook gebruiken en zijn lekker en decoratief in b.v. kruidenboter.

Verder werkt Hondsdraf vooral op de luchtwegen, door de slijmoplossende en zuiverende werking. Ik heb wel eens ergens gelezen dat ze het de “tijm van het noorden” noemen. Tijm werkt immers ook op die manier.

Je kunt van Hondsdraf thee zetten bij verkoudheidsklachten; vooral als er slijm vastzit in de luchtwegen kan het behulpzaam zijn.

Ook bij nerveuze klachten en spanningen kan het kruid behulpzaam zijn, vooral als er sprake is van teveel indrukken die onrustig maken. Hiervoor kun je de hondsdraf tinctuur inzetten.

Al met al heeft dit kleine onopvallende plantje heel wat te bieden. En verdient zeker een plekje in de tuin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *