Homeopathie

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze ontwikkelt door de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843). Deze arts ontwikkelde een geneesmethode die een ommekeer teweegbracht in de geneeskunde in die tijd en dat tegenwoordig nog steeds een werkzaam, natuurlijk, alternatief biedt.

Hahnemann noemde de geneesmethode: homeopathie: homoios = gelijkend, pathein = lijden, dus genezen door iets dat lijkt op het lijden/de ziekte. Homeopathie is het behandelen van een aandoening met behulp van een middel uit de natuur dat in onverdunde vorm ongeveer dezelfde verschijnselen geeft als de ziekte die je tracht te genezen. Symtomen bij een zieke mens worden dus genezen door een middel dat, onverdund, soortgelijke symptomen bij gezonde mensen kan veroorzaken. Het bijzondere is dus dat wat onverdund de ziekte opriep, na homeopathisering juist geneest.

De homeopathische middelen worden dus op bijzondere manier bereid. Dit gebeurt via een proces van verdunnen en schudden, het potentiëren genoemd.

Homeopathie blijkt in staat het zelfgenezend vermogen bij mensen te stimuleren.
Ieder mens beschikt van nature over een zelfherstellend vermogen dat het organisme in balans houdt. Door allerlei oorzaken kan dit zelfgenezend vermogen verzwakt zijn. Het doel van de homeopathische behandeling is het natuurlijk zelfgenezend vermogen te stimuleren en versterken waardoor klachten (geleidelijk) kunnen verdwijnen. Hierdoor kan de balans zich weer herstellen.

In de homeopathie wordt ieder mens gezien als een samenhangend geheel. Bij ziekte is er een verstoring van het hele organisme en niet alleen van het lichaamsdeel waar klachten mee zijn. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de klacht of ziekte maar naar het totale beeld. Bijvoorbeeld naar hoe je als persoon in het leven staat, je leefgewoonten en persoonlijkheid.
Vervolgens wordt op dit totaalbeeld een bijpassend homeopathisch geneesmiddel gezocht. Als gevolg hiervan kan de reactie op de behandeling niet alleen merkbaar zijn op de voornaamste klacht maar is vaak ruimer, en kan ook positieve uitwerking hebben op zaken als weerstand, energieniveau en het gehele welbevinden.

Homeopathie is een veilige en efficiënte geneeswijze, die geen bijverschijnselen geeft.
Deze geneeswijze is bruikbaar voor zowel acute als chronische klachten, en is geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Homeopathie is voor heel veel klachten en aandoeningen geschikt. Bijvoorbeeld voor heel alledaagse klachten als oorpijn, hoesten, pijn na vallen, spierklachten, menstruatieklachten, als meer chronische klachten bijvoorbeeld allergie, gewrichtspijnen, migraine. Maar ook mensen met psychische of emotionele klachten als bijvoorbeeld angst, verdriet, moeite met veranderingsprocessen, problemen bij ADHD, klachten bij hooggevoeligheid etc. kunnen baat hebben bij homeopathische behandeling.