Ontspannende Citroenmelisse

Wat zijn er toch veel kruiden die lekker ruiken!
Eén daarvan is de Citroenmelisse, heerlijk geurend naar citroen. Als je er langs loopt of met je hand over een blaadje wrijft, ruik je het heerlijke aroma. Citroenmelisse is eigenlijk niet zo’n heel opvallende plant in de kruidentuin, ook omdat haar bloeiwijze klein en onopvallend is. Maar de geur en haar brede geneeskrachtige werking maken dit alles meer dan goed.

citroenmelisse

Al eeuwen lang wordt Citroenmelisse gebruikt, vooral bij zwaarmoedigheid en om het hart te versterken en vrolijk te maken. Hildegard van Bingen, de beroemde Benedictijnse abdis (1098-1179) noemde het kruid: de troosteres die vrolijk maakt.

Citroenmelisse heeft dan ook een kalmerende en ontspannende werking op het zenuwstelsel. En is daardoor een uitstekend kruid om te gebruiken bij klachten met nerveuze achtergrond. Zoals stressklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid door stress of nerveuze klachten, zenuwachtigheid, overspanning, hartkloppingen van nerveuze aard, lichte migraine, examenvrees. Door zijn milde werking is Citroenmelisse ook een goed kruid voor kinderen, b.v. kinderen die s ’avonds overactief zijn en dan niet kunnen slapen.

Naast haar ontspannende kwaliteiten heeft Citroenmelisse ook opbeurende kwaliteiten en kan het kruid helpen om ons emotioneel stabieler te voelen. Bij klachten als melancholie, neerslachtigheid, of lichte depressiviteit kan Citroenmelisse helpen om te aanvaarden en weer licht in het hart te brengen.

Ook bij nerveuze spijsverteringsklachten kan Citroenmelisse goede dingen doen. Het kruid werkt dan o.a. krampstillend op maag en darmen.

Citroenmelisse is ook uitwendig te gebruiken, en dan voor bepaalde huidklachten. Het kruid heeft namelijk een antivirale werking vooral tegen het herpesvirus. Bij koortsblaasjes en gordelroos is het dan ook een uitstekende keuze, b.v. in een zalf of uitwendig papje.

Al met al een belangrijk kruid om in je tuin te zetten. Gelukkig is de plant niet moeilijk te kweken, aan een licht vochtig plekje in zon/lichte schaduw heeft de plant genoeg. De plant groeit snel en kan in een paar jaar tijd wel tot 1 meter hoog worden.

Citroenmelissethee:

citroenmelissethee

Pluk een paar blaadjes van de Citroenmelisseplant (Melissa officinalis) en doe die in een kopje. Giet er heet water over heen (van de kook af) en laat enkele minuutjes trekken. De thee kalmeert de zenuwen en brengt rust. Drink bijvoorbeeld een kopje voor het slapen gaan.

 

2 gedachten over “Ontspannende Citroenmelisse

  1. Eindelijk eens op deze site gekeken.
    Ga nu eerst maar eens de herfst toelaten. Dus loslaten … Daarna het volgend jaar aan zaaien voorbereiden. Zo leuk, ik heb zelfs een klein kasje gekregen. Ik kan nu eerder voorzaaien.

    Blijf ons informeren.

    Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *