Meidoorn, krachtig en standvastig

Meidoorn, een prachtige struik/kleine boom uit de Rozenfamilie. Je kunt haar aantreffen in bosranden, heggen en struikgewas. De mooie witte of wit/roze bloempjes, die in mei bloeien, zijn een lust voor het oog!

De meidoorn wordt al sinds de oudheid gezien als een boom met bijzondere krachten. Het is een heilige boom die gerespecteerd is en beschermd en gebruikt werd door de eeuwen heen.
In vele tradities en rituelen werd de meidoorn gebruikt. Meidoorn stond symbool voor bescherming, werd gebruikt tegen negatieve invloeden of ongeluk en werd ingezet om liefde, vruchtbaarheid en voorspoed te bewerkstelligen. Zo is de meidoorn bijvoorbeeld verbonden geweest met vruchtbaarheidsrituelen als symbool voor vernieuwing van de natuur.

Meidoorn is een struik met een bijzondere verschijning; elk seizoen ziet ze er weer anders uit en heeft dan weer andere giften voor ons.
In het voorjaar komen de prachtige witte bloemen tevoorschijn, en de gelobde bladeren. Later in het jaar verschijnen de rode bessen.

Meidoorn is niet zomaar een struik, ze is een bijzonder krachtige verschijning!
Je kunt niet gauw om haar heen. Als je haar nadert zul je op moeten passen voor haar scherpe stekels. Ze bakert duidelijk haar grenzen af, tot hier en niet verder.

Al vroeg in de geschiedenis werd de meidoorn ook in de kruidengeneeskunde toegepast. Zowel de bloemen, het blad als de bessen zijn in te zetten voor hun geneeskrachtige werking.
De werking ligt met name op het gebied van het hart en dan in brede zin, zowel op het fysieke hart als op het energetische hart.
Het is zelfs 1 van de belangrijkste planten die op het hart werken!

Op fysiek vlak ondersteunt en versterkt meidoorn de hartspier, reguleert de bloeddruk, verbetert de doorbloeding van het hart, en kalmeert bij nerveuze aandoeningen van het hart. Ook heeft ze een rustgevende werking op het zenuwstelsel, en werkt hierdoor kalmerend bij b.v. hyperventilatie of slapeloosheid.

Op energetisch vlak heelt, opent en beschermt ze het energetisch hart.
Ze laat zien: kun je bij jezelf blijven?, hoe is het met je eigen grenzen gesteld? Baken je die ook af of laat je iedereen over je grenzen komen. En wat doet dat dan met jou?
Haar witte mooie bloempjes laten ook zachtheid zien, haar stevige grenzen gaan samen met zachtheid. Hiermee herinnert ze ons eraan dat we open kunnen blijven, dat we een open hart kunnen houden.  Dat we ons hart niet hoeven te verschansen. Blijf je daar trouw aan je ware ik? Ben je jezelf, sta je krachtig voor wie je werkelijk bent?

Ook wordt Meidoorn vaak gebruikt als ondersteuning bij verdriet.

Zoveel prachtige wijsheid en genezing die de meidoorn ons kan geven. Werkelijk een prachtige boom. Krachtig in haar verschijning, en een krachtig hart-medicijn voor ons mensen. Een ware gift.