Kamille, kruid voor geborgenheid

Kamille (Matricaria chamomilla)

Kamille is voor mij een heel belangrijke geneeskrachtige plant, de kracht en zachtheid die de plant kan geven voel ik bij Kamille altijd sterk. Dat is niet altijd zo geweest, vroeger vond ik Kamille thee absoluut niet lekker, de smaak en geur vond ik bepaald niet fijn.
Maar dat is inmiddels dus verandert. Dat hangt zeker ook samen met het zelf telen van de plant. Zo maak je het hele groeiseizoen van de plant mee en bent er “dichtbij”.
Bovendien weet je wat voor kwaliteit je hebt.

Kamille bloeit altijd al vroeg in mei in de kruidentuin. Met haar fleurige uiterlijk is de plant een welkome verschijning na de lange wintermaanden. Ik verheug me er dan ook altijd erg op.
Kamille heeft een enorme groeikracht in zich en ze zaait zichzelf dan ook rijkelijk uit. In deze vroege lentetijd zijn dan ook hele stukken tuin geel/wit van de Kamille.

Kamille heeft een heel indringende specifieke geur, die door sommige mensen als appel-geur wordt omschreven. Of dat zo is laat ik in het midden maar Kamille heeft hier in elk geval haar naam aan te danken: Chamomilla is afgeleid van de Griekse woorden Chamos (grond) en Melos (appel), grondappel dus.

Sommige kruiden hebben een geneeskrachtige werking op 1 specifiek orgaan of werking bij een bepaalde ziekte. Kamille daarentegen is een plant met een hele brede geneeskrachtige werking. Al door de eeuwen heen (!) heeft deze plant hulp geboden bij een groot scala aan ongemakken.  
Tegenwoordig wordt Kamille nog steeds veel gebruikt o.a. bij maag- en darmsstoornissen, hoofdpijn, slapeloosheid, stress, bij infecties als griep en verkoudheden en bij menstruatiekrampen.

Kamille heeft een ontspannende en rustgevende werking. Het kruid kalmeert en verzacht.
Het is een kruid dat als het ware een omhullende geborgenheid biedt, een koesterende zachtheid die zowel krachtig is als zacht.

Die zachte omhulling die het kruid ons kan bieden lijkt wel wat op moederlijke zorg. En grappig genoeg zit in de naamgeving van de plant ook het woord Moeder:
de naam “Matricaria” is nl. afgeleid van Mater (moeder) en betekent moeder, en Caria (zorg): dus zorg voor moeders. Dit duidt op de toepassingen bij vrouwenklachten. 
Voor mij heeft Mater ook te maken met de moederlijke zorg van de plant, de zachte omhulling die het kruid ons kan bieden.

Ook voor kinderen is dit kruid zeer geschikt, en Kamille olie bijvoorbeeld kan goede dingen doen voor krampende babybuikjes.

Kamille, een belangrijk kruid dus om in onze tuin te zaaien en te genieten van haar prachtige en krachtige bloei.

 

Recept Kamille-duumkes

Dit is een heerlijk recept voor mini- koekjes, met een knipoog naar de bekende Friese Duumkes.

Ingrediënten:

100 gram meel (meestal doe ik een mix van 2 meelsoorten, bijvoorbeeld 50 gram kikkererwtmeel en 50 gram rijstmeel of 50 gram speltmeel en 50 gram rijstmeel, net wat je in huis hebt en lekker vindt)

2 eetlepels rauwe honing

60 gram koude boter

Lepel koud water

Een halve theelepel bakpoeder

1 – 2 eetlepels anijszaadjes

3 eetlepels kamillebloempjes (gedroogd of vers)

Verwarm de oven voor op ongeveer 170 graden. Mix dan in een kom het meel, zout, bakpoeder, en kruiden. Doe er dan de in stukjes gehakte koude boter door en de honing en kneed met je handen door tot het een samenhangend deeg wordt. Voeg ev. nog een eetlepel koud water toe.

Deel dan het deeg in tweeën en draai van elk stuk een worst van ongeveer 15 cm lang.

Snij vervolgens plakjes van ongeveer een centimeter van de deegworsten.

Doe nog wat kruidige versiering op de bovenkant en bak de koekjes klaar in ongeveer 12 minuten. Laat afkoelen. Hoe langer je wacht met opeten hoe beter de smaken erin kunnen trekken. (Maar hé, wie kan er nu wachten???)

Dit recept leent zich ook erg makkelijk om andere kruiden te gebruiken, denk bijvoorbeeld eens aan rozen-vanillekoekjes, tijm-hazelnootkoekjes, citroenverbenakoekjes met geraspte citroenschil. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Geniet ze!