Rozentruffels met kokos en vanille

Rozentruffels met kokos en vanille

“Rose is sent to earth by the gardeners of paradise for empowering the mind, the eye and the spirit”      Rumi

Wat is het toch fijn om Rozenblaadjes te gebruiken in de keuken! De kleur, de geur, de smaak; heerlijk!!! Hier een recept voor Rozentruffels. Het is een recept waarbij niet gebakken wordt en dat is makkelijk want je kunt ze maken en eventueel direct opeten. Bovendien brengt de rauwe manier van bereiding de heel pure smaak van de Roos goed naar voren. Heerlijk en mooi voor bij een (high) tea.

Voor verder informatie over de eigenschappen van de Roos en welke Rozenblaadjes geschikt zijn om te gebruiken zie mijn blog “De liefde van de Roos”.

In dit recept komen de hoeveelheden niet heel nauw, je kunt naar hartenlust proeven en variëren.

Recept

Benodigdheden:

Handvol gedroogde rozenblaadjes (onbespoten)

Half kopje gemalen kokos

Paar eetlepels amandelmeel (of zelf gemalen amandelen)

Snufje Himalayazout

Half zakje vanillesuiker of haal de merg uit een vanillestokje

Paar eetlepels vloeibare kokosolie

Paar eetlepels honing

 

Bereiding:

Maal eerst de rozenblaadjes fijn in een geschikte blender.

Vermeng vervolgens in een schaal de gemalen kokos met de amandelmeel, en voeg een snufje zout en de vanille toe.

Voeg nu de helft van de rozenblaadjes hieraan toe en roer de massa goed door elkaar (de andere helft van de rozenblaadjes is voor de garnering).

Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg toe.

Voeg tenslotte honing naar smaak toe.

De massa moet nu een samenhangende consistentie hebben, is het te droog voeg dan nog wat kokosolie toe.

Proef: is het zoet genoeg? Zo niet voeg dan nog wat honing toe. Voeg ev. nog wat amandelmeel toe als je dat lekkerder vindt. Als het mengsel helemaal naar je zin is draai er dan kleine balletjes van.

Rol tenslotte de balletjes door de overige gemalen rozenblaadjes.

Serveer op een mooie schaal en strooi er nog wat rozenblaadjes bij.

ENJOY!!!!!!!

Salie, het heilig kruid

Salie (Salvia officinalis) is een kruid dat al eeuwen lang erg gewaardeerd wordt. Het werd lange tijd gezien als een panacee, een soort wondermiddel tegen alle kwalen.
De Romeinen oogstten dit kruid vroeger met allerlei ceremonieën, zo heilig werd dit kruid door hen gezien en ze gaven het kruid zelfs de naam Herba sacra oftewel heilig kruid!
Ook gezegdes als “waarom zou een mens sterven als hij Salie in zijn tuin heeft staan”, of “wie in de meimaand Salie eet krijgt levensjaren bij de vleet” duiden op de grote geneeskracht die mensen toekenden aan dit kruid.

Salie is een kruid dat echt een must is voor je kruidentuin. De geur die er vanaf komt als je een blaadje verfrommeld tussen je vingers is “magisch”, heel speciaal vind ik elke keer weer.

Het is voor mij een kruid dat echt heel anders is dan de andere kruiden, het neemt een heel eigen plek in. Het schijnt ook letterlijk zo te zijn dat Salie een eigen plek nodig heeft in de tuin omdat Salie niet zo goed andere planten naast zich verdragen. In mijn tuin krijgt hij die eigen plek dan ook.

Van Salie zijn er meerdere variëteiten die ongeveer dezelfde werking hebben; zo is er een breedbladige Salie, en een roodbladige Salie. Leuk voor als je eens wat anders wilt in je tuin. Kies wel altijd voor de Salvia officinalis als je de geneeskrachtige werking wilt.
Ook is er nog een witte Salie, die door de Native Americans veel gebruikt werd/wordt om zijn sterk reinigende werking. Hierover in een volgende blog meer.

Salie is onder andere bekend om zijn ontstekingswerende werking, en dan vooral in de mond- en keelholte. Bij keelpijn kun je heel goed een Saliethee maken en dan gorgelen met deze thee. Als mondspoelmiddel kun je het ook goed gebruiken bij mondzweertjes of aften.
Ook is het kruid bekend om zijn zweetremmende werking, dat onder andere in de menopauze goede diensten kan bewijzen.

Salie in de keuken:
Salie kun je goed gebruiken in de keuken want het heeft een spijsverteringsbevorderende werking; het kruid maakt zware en vette spijzen lichter verteerbaar. Het past bijvoorbeeld bij een bonenschotel of vleesschotel. Vanwege de krachtige smaak past het niet zo heel goed bij andere kruiden, maar het kan wel goed bij ui. Pluk het kruid wel spaarzaam want de smaak overheerst gauw.

P.s. Let wel op bij dit sterk werkende kruid: nooit te veel en te lang achterelkaar gebruiken. Salie moet je ook niet eten als je zwanger bent (stimuleert de baarmoeder) of borstvoeding geeft (remt de melkproductie).

 

Recept met Salie: knapperig Salie-strooisel

Met dit simpele recept kun je salieblaadjes gebruiken als strooisel bij een maaltijd: snij wat salieblaadjes van de plant, doe ze droog in een pan met dikke bodem en verwarm al roerend met een houten lepel. Doe er ev. nog wat zout bij (Himalayazout of Keltisch zeezout) voor extra bite. Het is de bedoeling dat de blaadjes droog en knapperig worden, maar ze mogen zeker niet verbranden dus blijf bij je pan! Dit strooisel kun je b.v. gebruiken om over een pizza te strooien of over pompoensoep of een rijstschotel.