Sint Janskruid- Zomer zonnekruid

Het is vandaag  21 juni, zomer-zonnewende, de langste dag van het jaar (op het Noordelijk halfrond!).
Van oudsher werd deze tijd geassocieerd met Sint-Janskruid.
Het kruid staat in deze periode namelijk volop in bloei.

Deze periode is ook verbonden met de naamdag en vermeende geboortedag van Johannes De Doper (24 juni), waaraan het kruid waarschijnlijk zijn Nederlandse naam Sint Janskruid te danken heeft

De bloei van Sint Janskruid is uitbundig en het kruid heeft met zijn felgele kleur een vrolijke uitstraling.
Deze periode hebben de bloemen het hoogste gehalte aan inhoudsstoffen, en is dus ook dé periode om de plant te oogsten voor thee, tinctuur of olie.
Sint Janskruid is, net als veel andere geneeskrachtige planten, al eeuwen lang gebruikt als geneesplant. De plant werd zowel inwendig als uitwendig gebruikt en erg gewaardeerd.
Men gebruikte de plant o.a. bij ischias, jicht, brand en snijwonden, om gal en urine af te drijven, bij kneuzingen en huidproblemen, om gemoedsproblemen te genezen.
Ook werden allerlei magische krachten aan het kruid toegedicht, o.a. bescherming tegen onweer, tegen de duivel of tegen boze geesten.
Pas veel later is het kruid, sinds een belangrijke studie, immens populair geworden als anti-depressief kruid.

De Latijnse naam van Sint Janskruid is Hypericum perforatum- Hyper – boven/machtiger en eikon – geestverschijning. Het kruid ‘staat boven, is machtiger dan, een geestverschijning’: (“jaagt- den- duvel” is een volksnaam van het kruid).
Perforatum wil zeggen doorboord- dit wijst op de schijnbaar doorboorde bladeren. Dit kun je goed zien als je een blad tegen het licht houdt. De “gaten’ zijn in feite doorschijnende olieklieren. De volksnaam oliebloempje wijst daar ook op.

Je kunt vrij makkelijk een heerlijke Sint Jansolie maken van deze plant waarbij je de bloeiende topjes aftrekt in een goede basisolie. Op die manier komen waardevolle inhoudsstoffen van de plant in de olie terecht.
Voor mij is het maken van Sint Jansolie een jaarlijks ritueel en een prachtige manier om met deze plant “bezig” te gaan. Tijdens het maken van de olie kun je, als je dat wilt, proberen je te verbinden met de plant en je goede intenties over brengen op de geneeskrachtige olie die je aan het maken bent.
Allereerst pluk ik de topjes van de plant, vervolgens knip ik deze in kleine stukje en doe ze in een glazen pot. Deze vul ik voor ongeveer ¾ met de plantstukjes. Vervolgens vul ik de pot met een goede biologische olijfolie. Schudden en vervolgens de pot in de zon zetten. Ik zorg dat de plantendeeltjes onder blijven, door de eerste dagen waar nodig aan te vullen met olie.
Na een tijdje begint dan een klein wonder. De olie verkleurt langzamerhand naar robijnrood.
Dit is fantastisch om te zien!
Ik laat de plantendeeltjes ongeveer 2 maanden op olie staan voor ik de olie afzeef.
Deze olie is geweldig voor heel veel huis-tuin- en keukenklachten en dus erg handig om in huis te hebben in je EHBO-kastje.
Je kunt het o.a. gebruiken bij zenuwpijnen, lage rugpijn, spier- en reumatische gewrichtspijnen, kneuzingen en blauwe plekken, verstuikingen, sportblessures.
Bij allerlei soorten wonden, snijwonden, schaafwonden, eerste graads brandwonden, zonnebrand, blaren, herpes zoster.
Eigenlijk onmisbaar dus!
Veel succes met het maken van deze fijne olie!