Ha, de framboos!

framboos

Niets is zo lekker als een framboos wat mij betreft en elk jaar is het weer een genot om ze van de struiken te snoepen. De framboos is bovendien erg gezond, er zitten veel vitamines en mineralen in, waaronder veel vitamine C. Ook zitten er in framboos veel antioxidanten, belangrijke stoffen die de vrije radicalen die in ons lijf voorkomen kunnen elimineren.
Van de vruchten is een heerlijke jam te maken.
Hier een recept voor een jam met weinig suiker, waarbij Marmello nr. 2 gebruikt wordt ( dit is een biologisch poeder om jam mee te maken).
Pluk een pond frambozen en kijk ze goed na op beestjes, was ze hierna en zet ze dan op met een klein laagje water. Zachtjes even laten pruttelen, af en toe roeren.
Roer ondertussen een half zakje Marmello met ongeveer 100 gram kokosbloesemsuiker.
Voeg dit toe aan de warme vruchtenmassa. Breng volop aan de kook, ondertussen continu roeren.
Laat de jam 1 minuut borrelend doorkoken en haal de pan van het vuur.
Giet in goed schoongemaakte potten en klaar is je zelfgemaakte frambozenjam.

Naast de heerlijke vruchten heeft de framboos ons nog meer te bieden.
Zo hebben ook de bladeren een geneeskrachtige werking.
Door de samentrekkende werking is het een goed middel bij diarree, zweertjes in de mond en bloedend tandvlees. Ook is het een prima gorgeldrank bij een pijnlijke keel of mond.
Framboos is bovendien een echt vrouwenkruid, bij allerlei typische vrouwenklachten te gebruiken. Zoals bij PMS en menstruatiestoornissen. En al van oudsher werd de thee gebruikt tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken.
Men kan de bladeren verzamelen gedurende het hele groeiseizoen, drogen in een goed geventileerde en donkere ruimte.