Madeliefje- klein maar dapper

madeliefje

Van sommige planten is alom bekend dat ze geneeskracht hebben. Van andere planten is de geneeskracht veel onbekender, zoals bijvoorbeeld van het Madeliefje.

Iedereen kent het plantje natuurlijk wel, maar we lopen er heel makkelijk aan voorbij, of beter gezegd, overheen.
Toch bezit het kleine plantje wel degelijk geneeskracht. Al in de 15e eeuw werd het kruid gebruikt als heelkruid. Zo werden er wonden mee behandelt, verstuikingen en kneuzingen mee verzorgt en bij nog tal van andere klachten werd Madeliefje gebruikt.
Madeliefje oogt klein en kwetsbaar maar is juist erg taai, ze kan in bijna alle klimaten van Europa leven. Ze kan tegen hitte en tegen extreme kou. Door niets laat ze zich uit de weg brengen.

Als je het bloempje afmaait of plat trapt komt ze de volgende dag gewoon weer omhoog, of er niets gebeurt is. En dit houdt ze maar vol, elke keer weer opnieuw. In de homeopathie wordt dit beeld gebruikt bij mensen die al te lang “over zich heen hebben laten lopen”. Mensen die al veel pijnlijks over zich heen hebben laten gaan en die van zichzelf sterk moeten zijn en niet mogen zeuren. Het homeopatisch geneesmiddel gemaakt van Madeliefje kan in dit geval helpen om weer rekening te gaan houden met de eigen gevoelens, niet meer over de grenzen te laten gaan en ruimte voor zichzelf gaan innemen.
Ook in de kruidengeneeskunde wordt tegenwoordig nog dankbaar gebruikt gemaakt van Madeliefje. Het werkt o.a. bij huidklachten (kneuzingen, blauwe plekken, huiduitslag) en bij spieraandoeningen. Het zorgt ervoor dat spieren beter worden doorbloed en afvalstoffen worden afgevoerd, en is verzachtend en ontstekingremmend.

We kunnen heel simpel genieten van al het goeds dat Madeliefje ons te brengen heeft door het toe te voegen aan ons eten!
Zo kunnen zowel de bloempjes als de blaadjes gegeten worden. Je kunt beiden bijvoorbeeld toevoegen aan een salade. Gezond, lekker en staat erg leuk!

IMG_0270

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *