De Brandnetel, superfood van eigen bodem

brandnetel

Als er één plant is die bij iedereen bekend is, dan is het de brandnetel wel.
Maar, hoe bekend is de plant eigenlijk echt???
Voor de meeste mensen is de plant een last in de tuin of tijdens de wandeling.
Als je er tegenaan loopt wordt je hinderlijk geprikt, en de plant is ook niet echt mooi om te zien, geen mooie kleurige bloemen, niet echt mooi blad.
Toch heeft deze plant ons bijzonder veel te bieden. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het een echt superfood is. De meeste superfoods die in de winkel liggen komen uit verre landen en zijn ook best duur. Deze superfood-plant groeit bijna overal en is gratis te plukken.
De plant groeit vooral vaak op plekken waar menselijke verstoring is geweest, zoals afvalplaatsen, overbemeste stukken land, nabij tuinafval e.d. Hier zorgt de plant voor een transformatie van vuil naar schoon. En je zou kunnen zeggen dat de plant zo ook op ons kan werken.
De brandnetel heeft erg veel mineralen en vitaminen die ons helpen om ons lichaam te reinigen en te versterken. Daarom is het ook zo handig dat hij direct in het vroege voorjaar al boven de grond verschijnt. Je kunt je eigenlijk geen betere voorjaarsplant voorstellen dan de brandnetel. Hij stimuleert al je inwendige secreties, je bloed, je spijsvertering, je nieren etc. waardoor je weer verfrist het voorjaar in kunt stappen.
Ook de werking van de brandnetel op de gewrichten is al van oudsher bekend van brandnetel. Bij artritis en jicht e.d. kan kruid het goede diensten bewijzen.
Ook huid en haar varen wel bij een portie brandnetel. Vooral als je last hebt van huiduitslag, of van roos of haaruitval.
En mensen die last van hooikoorts hebben zouden ook baat kunnen hebben bij de anti-allergische eigenschappen van de brandnetel.
Kortom, een heel scala van reinigende en opbouwende eigenschappen heeft deze plant ons te bieden. Als we verder kunnen kijken dan zijn prikkels en zijn uiterlijk.
Dan wordt het een wonderschone plant die ons zoveel te bieden heeft, die op het juiste moment en op de juiste plek verschijnt om ons te helpen.
Let wel, bij alles geldt, met mate. Dat geldt zeker ook voor de brandnetel!
3 weken 3 x daags een kopje thee en dan weer een tijdje stoppen. Of af en toe in je voeding stoppen, zoals in een soep, gekookt als groente, in quiche of pizza, of ja: zelfs in een smoothie!
Probeer het maar eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *