Ik ben gek op pesto, lekker als dip op een toastje of geroosterd broodje, bij vlees of vis, bij salades en groentes, pasta, zelfs op soepen is pesto heerlijk.
Nou vind ik een goede biologische pesto best wel duur, dus waarom niet zelf maken? Met kruiden uit je eigen tuin. Smaakt ook nog eens veel lekkerder en puurder dan een gekochte versie. Er zijn heel veel mogelijkheden om pesto van te maken en dit blogje is dan ook lang niet compleet, maar een aanzetje tot het maken van je zelfgemaakte pesto uit eigen tuin.
Pesto is een van de bekendste sauzen uit Italië. Het is een groene en koude saus die traditioneel gemaakt wordt van gemalen basilicum bladeren, knoflook, parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie.
Deze ingrediënten werden in een vijzel gestampt, fijngewreven. Het werkwoord is pestare en pesto betekent letterlijk ‘ik stamp’. Zo is de term ‘pesto’ ontstaan.
Dit gerecht wordt dus oorspronkelijk gemaakt met basilicum, maar je kunt van heel veel andere (voorjaars)-kruiden pesto maken!
Een pesto is opgebouwd uit een deel kruid, een deel olie, een deel noten en geraspte kaas.
Je kunt aan al deze onderdelen zelf een eigen invulling geven, dus een ander kruid, een andere soort olie (zonnebloemolie, pompoenpitolie, avocado-olie etc.) een andere notensoort (amandelen, zonnebloempitten, walnoten b.v.) en een andere soort kaas (zachte geitenkaasjes mmmmm). Op die manier kun je je eigen unieke pesto samenstellen.
Vooral voorjaarskruiden lenen zich erg voor pesto, wat dacht je bijvoorbeeld van Zevenbladpesto, Muurpesto, Brandnetelpesto, Paardenbloempesto om maar een paar te noemen??????
Voorjaarskruiden zijn namelijk een belangrijke bron van vitaminen en mineralen en via je kruiden-pesto kun je dus heel gemakkelijk hier wat van binnen krijgen. Belangrijk hierbij is dat een pesto niet hoeft te koken waardoor er geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Pesto’s passen ook goed bij de wat lichtere lente- en zomerse maaltijden, zoals een salade of een zomers soepje.
Ik zet hieronder een paar ideeën op een rijtje die ik tegengekomen ben op mijn pesto-zoektocht:
Daslookpesto
Brandnetelpesto (!)
Muur-pesto
Peterseliepesto
Wilde Rucolapesto
Paardenbloempesto
Kleine veldkerspesto
Zuringpesto
Zevenbladpesto
Korianderpesto
Rozemarijnpesto
Citroenmelissepesto
Look-zonder-lookpesto
Kervelpesto
Ook bepaalde groene groentes lenen zich voor pesto, bijvoorbeeld:
Radijsloofpesto
Broccoli-amandelpesto
Spinaziepesto
Winterposteleinpesto met walnoten
Palmkoolpesto
De variaties zijn letterlijk oneindig. Daarom is dit bij uitstek een gerecht om je eigen creativiteit in te zetten en lekker te experimenteren. Let er wel op dat sommige kruiden best pittig zijn en je er niet te veel van hoeft.
Als laatste een recept voor Groene Kruiden Pesto, waarbij verschillende kruiden tegelijk in de pesto gedaan worden.
Groene Kruiden-pesto
Ingrediënten voor de kruidenpesto:
2 handjes kruiden (zie lijst hierboven voor inspiratie) gewassen en gedroogd
half kopje olijfolie
1 teentje knoflook
Kwart/half kopje noten
Kwart/half kopje geraspte kaas
Ev. scheutje azijn of balsamicoazijn
Zout/peper
Knip of pluk diverse kruidensoorten en was en droog ze. Snij ze in kleine stukjes en doe ze in een blender. Doe de rest van de ingrediënten in de blender- kom. Pureer tot je een lekker smeuiige massa krijgt. Voeg eventueel wat olijfolie bij tot je de gewenste consistentie hebt bereikte.
Voeg naar smaak wat keltisch zeezout en peper toe. Proef of de pesto zo naar wens is, eventueel kun je nog wat kaas, noten of olie toevoegen. Voeg eventueel nog een scheutje citroensap of balsamicoazijn naar smaak toe.
Geniet van je heerlijke zelfgemaakte pesto!